09.08.2022

FIRST lansează Traffic Light Protocol 2.0 cu importante actualizări

FIRST (Forum of Incident Response and Security Team) a actualizat protocolul Traffic Light Protocol (TLP) renumit la nivel mondial pentru industria securității cibernetice – un sistem vital folosit de organizații din întreaga lume pentru a partaja informații sensibile.
Noua versiune a TLP rezultă în urma consultarii a peste 50 de experți din industria de securitate de-a lungul a trei ani, cu scopul de a standardiza, unifica și moderniza conținutul și limbajul și de a oferi materiale de sprijin îmbunătățite.
Înființată în 1999 de Centrul Național de Coordonare a Securității Infrastructurii (NISCC), TLP a devenit treptat binecunoscut la nivel mondial. FIRST a preluat conducerea în unificarea și standardizarea TLP în 2015. În 2019, peste 50 de profesioniști în incidente de securitate au reunit din nou Grupul de interes special FIRST TLP (FIRST TLP-SIG) pentru a colabora şi pentru a îmbunătăți TLP în ceea ce privește conținutul, limbajul, sprijinul materiale și accesibilitate. După consultări suplimentare cu membri din alte grupuri și comunități din întreaga lume, FIRST a finalizat noul proiect anul acesta. Versiunea finală TLP 2.0 este acum disponibilă pentru distribuție și este planificată să fie adoptată pe deplin în întreaga lume până în ianuarie 2023.
Cele mai semnificative modificări sunt următoarele:
- S-au eliminat sinonimele și colocvialismele pentru a îmbunătăți accesibilitatea pentru vorbitorii non-nativi de engleză și ușurința traducerii.
- Concentrat pe limbaj și terminologie consecventă, adăugând definiții ale comunității, organizației și clienților.
- S-a adăugat un tabel de culori pentru a include codurile de culoare RGB, CMYK și hexazecimale.
- TLP:WHITE a devenit TLP:CLEAR.
- S-a adăugat eticheta TLP:AMBER+Strict pentru a evidenția informațiile care sunt limitate doar la organizația destinatarului.
În timp ce unele dintre aceste modificări pot afecta instrumentele și firmware-ul actuale ale industriei, FIRST speră ca industria să adopte rapid versiunea TLP 2.0 și să fie utilizată pe deplin până în ianuarie 2023. Cu cât mai mulți oameni acceptă protocolul, cu atât incidentele pot fi coordonate și rezolvate mai ușor cu anxietate minimă.

Surse
Mai multe informaţii despre această actualizare:
Incibe-cert_ Traffic Light Protocol (TLP)
FIRST Standards Definitions and Usage Guidance — Version 2.0